Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η Διαχείριση της επιτυχίας



«Τα κατάφερα! Πέτυχα στο πανεπιστήμιο!»

Πως, όμως, η επιτυχία αυτή εκδηλώνεται στην συμπεριφορά των μαθητών και του ευρύτερου περιβάλλοντος; Γιατί κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να επιτύχουν ενώ άλλοι όχι; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους; Η επιτυχία σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης. 

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του δρόμου σας προς την επιτυχία είναι η θετική σκέψη. Αντίθετα η απαισιοδοξία, οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας και οι δυνατότητες που έχουμε ώστε να επιτύχουμε υποσκάπτουν το στόχο, δρουν αποθαρρυντικά και στο τέλος ανασταλτικά. Ίσως να ακούγεται σαν σχήμα οξύμωρο αλλά η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου σας προς την επιτυχία. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν να θυμούνται πολλές αποτυχίες στην πορεία τους μέχρι να φθάσουν στην επιτυχία, γι’ αυτό και την αποτυχία δεν πρέπει να την αξιολογούμε αρνητικά.

Βάζοντας έναν στόχο υπάρχουν κυρίως δύο ενδεχόμενα αποτελέσματα: επιτυχία ή αποτυχία. Η επιτυχία συνήθως φέρνει την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση από τον εαυτό  μας και δίνει ώθηση στο άτομο να θέσει και  επόμενους στόχους. Η αποτυχία από την άλλη μεριά πολλές φορές μπορεί να πεισμώσει το άτομο και να το οδηγήσει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο όμως μπορεί και να το οδηγήσει σε απογοήτευση με συνέπεια να μειώσει την επιθυμία μιας επόμενης νέας προσπάθειας.

Πέρα από τον φόβο της αποτυχίας υπάρχει και ο φόβος της επιτυχίας δηλαδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι φοβούνται την αποτυχία ενώ ουσιαστικά αυτό που φοβούνται είναι η ενδεχόμενη επιτυχία. Εάν σκεπτόμενοι την επιτυχία κάνετε σκέψεις του τύπου «και ποιος είμαι εγώ για να φθάσω εκεί;», «δεν το αξίζω αυτό» ή «δεν είμαι αρκετά καλός για να επιτύχω αυτό που ονειρεύομαι», ίσως φοβάστε την επιτυχία επειδή νιώθετε ότι δεν την αξίζετε. Ίσως επίσης να κάνετε αρνητικούς συσχετισμούς συνδέοντας την επιτυχία με καταστάσεις όπως η μοναξιά, η απώλεια ουσιαστικών σχέσεων ή η εγωιστική συμπεριφορά. 

Η επιτυχία όμως μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένη και να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Στο σημείο αυτό να θέσουμε το σημαντικό ερώτημα. Πως θα διαχειριστούμε την επιτυχία μας; Η απάντηση είναι αβίαστη. Η οικονομική ή επαγγελματική επιτυχία  δεν είναι απαραίτητο να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας. Για να επιτύχετε, προσπαθήστε να αποβάλλετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε για την επιτυχία ή τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος αξίζει να επιτύχει, γιατί όχι και εσείς;

Ο κάθε μαθητής που πέτυχε το στόχο του, οφείλει να αποδεχτεί τον πραγματικό του εαυτό για να ξεκινήσει «το δικό του  νέο ταξίδι». Θα λέει: «εγώ είμαι αυτός που είμαι και θα καταβάλω προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο  νέος στόχος μου».  Έτσι κάθε προσπάθεια καλής απόδοσης και αποδεκτής συμπεριφοράς θα φαίνεται ότι είναι πραγματική και ο μαθητής θα προσπαθήσει τόσο όσο οι δυνάμεις του επιτρέπουν. 

Τι θα κάνατε εάν ξέρατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε; Εάν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο σας δινόταν η πληροφορία πριν από την δοκιμασία ότι τελικά θα καταφέρετε να φθάσετε στον σκοπό σας μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχατε θέσει, τι θα άλλαζε στον τρόπο που νιώθετε και συμπεριφέρεστε σήμερα; Αρχίστε  πλέον να συμπεριφέρεστε  με τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ηθική ικανοποίηση του νικητή. Οι σκέψεις σας είναι «αυτο- εκπληρούμενες προφητείες», δηλαδή συχνά τείνουν να επαληθεύονται και στη ζωή. Εάν διαρκώς σκέπτεστε ότι κάτι είναι αδύνατο ή ότι δεν έχετε την ικανότητα να επιτύχετε, ίσως να μην αρχίσετε καν τη διαδρομή για την πραγματοποίηση των νέων ονείρων σας. Οι σκέψεις σας λοιπόν θα επαληθευτούν αργά ή γρήγορα.

Το ίδιο πρέπει να έχουμε στο νου μας και για τους άλλους που έχουμε γύρω μας. «Εσύ δεν είσαι όπως χρειάζεσαι να είσαι, εσύ δεν είσαι όπως ήσουν, εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα, εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω, εσύ είσαι όπως είσαι». Πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, του εαυτού μας και των άλλων, θα έχουμε γονείς και μαθητές αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλα τα παραπάνω. Να τα εσωτερικεύσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουμε να σχεδιάσουμε, να δουλέψουμε και εν τέλει να φτάσουμε σε αυτή την ωριμότητα που θα μας κάνει εμάς και τους μαθητές-παιδιά μας ευτυχισμένα. Και τώρα  που έχουμε κατακτήσει την επιτυχία αλλά και στο μέλλον.

Κλείνοντας, το σημαντικότερο σημείο γύρω από το θέμα «στόχος- προσπάθεια-αποτέλεσμα», είναι να μη σταματάει κανείς να θέτει νέους στόχους και να κάνει όνειρα γιατί αυτό που δίνει αξία σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα είναι η συναισθηματική επένδυση για τον στόχο η οποία έχει προηγηθεί και το ταξίδι της προσπάθειας για την επίτευξή του, με αυτόν τον τρόπο δηλαδή θα διαχειριστούμε την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου